Pentru anul 2022, Guvernul a aprobat un număr de 100.000 de premise de muncă pentru cetățenii străini. Este un număr record de permise de muncă alocate vreodată pentru muncitorii străini din afara Uniunii Europene. Autoritățile au luat această decizie, întrucât anul trecut nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, la solicitarea firmelor de a elibera adeverințe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante. Pentru anul 2021, a fost alocat un număr inițial de 25.000 de lucrători străini pe piața forței de muncă, iar ulterior locurile s-au suplimentat la 50.000.
Angajatorii români apelează la muncitorii străini, întrucât deficitul de forță de muncă din România este la apogeu. Oamenii aleg să caute locuri de muncă în afara țării, în căutarea unui trai mai bun. Conform unor surse oficiale, anul trecut în România au fost înregistrate în jur de 250.000 de posture vacante. Sursele neoficiale declară că numărul de muncitori necesari în țară se ridică la 1 milion.
Cu toate că numărul alocat de Guvern pentru anul 2022 pentru permise de muncă pentru muncitorii străini este unul considerabil, unii consideră că s-ar putea dovedi un contingent nesatisfăcător. Deja mii de companii din România au solicitat deja o licență. Cu toate acestea, Guvernul României a luat măsurile necesare pentru a acoperi deficitul de muncă din țară.
Conform legii, un loc de muncă poate fi acordat cuiva din afara UE, în cazul în care angajatorul dovedește că a făcut diligența să ocupe poziția cu lucrătorii din România, statele member ale UE sau spațiul economic European. Sectoarele de muncă unde se caută muncitori sunt agricultura, construcții sau HoReCa.
Românii care lucrează în afara țării, au remis mai mulți bani decât investitorii străini direcți în 2020. În cazul în care 10% din acești muncitori s-ar întoarce în România, deficitul de muncă ar fi acoperit.
Printre destinațiile preferate ale muncitorilor din Asia, România este pe primul loc. De asemenea, muncitori din Turcia, Nepal și Sri Lanka reprezintă o forță de muncă din România. Muncitori din China și Vietnam vin în România pentru a-și găsi un loc de muncă.
[contact-form-7 id=”474″ title=”Contact Form_bun”]